Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?
De werking van een lucht/water warmtepomp is vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Aan de producten die in de koelkast staan wordt warmte onttrokken zodat ze worden gekoeld. De onttrokken warmte wordt, met behulp van een koudemiddel, aan de achterkant van de koelkast afgegeven aan de omgevingslucht. Bij een warmtepomp werkt dit precies andersom: er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken die via vloerverwarming en/of convectoren de woning verwarmt.

De COP (rendement) van dit type warmtepomp is door nieuwe technieken aan het verbeteren. Op dit gebied is het jaar rendement (Seasonal Coefficient of Performance) van een warmtepomp die gebruik maakt van bodemenergie beter dan dat van een lucht/water warmtepomp. Maar de aankoop/investering van de lucht/water warmtepomp installatie is lager dan bij een bodemwarmtepomp.

Bij een buitenlucht/water warmtepomp wordt dus energie gewonnen uit de buitenlucht. Het rendement van een lucht-water warmtepomp wordt net zoals bij een bodem warmtepomp uitgedrukt in COP.

Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP. Hoe hoger dit getal hoe beter het rendement.

Meer informatie
Met een lucht /water warmtepomp kun je tot 2/3 deel energie uit de lucht winnen zonder daarvoor dure bodemcollectoren te hoeven verzorgen. De overweging om een lucht /water warmtepomp aan te schaffen is dan snel gemaakt.


Laat u vrijblijvend door onze specialisten informeren over de mogelijkheden bij u thuis.